Košarica
0,00 €

Ob jubileju
Vojka Gašperuta Gašperja

Sedemindvajset izbranih slik iz bogatega opusa našega vrhunskega slikarja Vojka Gašperuta Gašperja, polnopravnega člana VDMFK, v poletnih mesecih obeležuje jubilej njegovega življenja in ustvarjanja
na pregledni samostojni razstavi v galeriji Instituta "Jožef Stefan" v Ljubljani.

Ob jubileju

»Ko je Vojko Gašperut decembra 2019 praznoval svoj jubilej, 70-letnico, je ob slovesni priložnosti izšla tudi obsežna monografija, ki je retrospektivno zaobjela njegov slikarski in grafični opus. In ker je od takrat minilo relativno malo časa, še posebej, ker so se zaradi novega koronavirusa čez dva meseca in pol v državi vzpostavile izredne razmere, se pregledna razstava v galeriji Instituta "Jožef Stefan" navezuje na slikarjev jubilej in nam glede na svojo prostorsko razpoložljivost predstavi slikarjev opus po izstopajočih tematskih sklopih

Tako je ob razstavi uvodoma zapisala likovna kritičarka in umetnostna zgodovinarka Nuša Podgornik, ki je Vojka Gašperuta Gašperja in njegovo izjemno bogato slikarsko pot predstavila na dogodku ob odprtju razstave 5. julija.

Ne mine dan, da ne bi slikal

Slikati za Vojka Gašperuta Gašperja pomeni živeti. »Slikanje me dela živega,« Vojko v en stavek zaobjame zanj tako izjemen pomen in svojo popolno predanost slikarskemu delu.

V svojem več kot polstoletnem obdobju likovnega ustvarjanja je ustvaril bogat in neprecenljiv slikarski opus. In še vedno ne mine dan, da ne bi slikal.

 

Dela Vojka Gašperuta Gašperja bogatijo marsikatero umetniško zbirko, ljubitelji umetnosti jih občudujejo v galerijah doma in po svetu, številne nagrade in priznanja s strani stroke pričajo o njegovem ugledu - tudi v akademskih krogih.

Najvišje priznanje je Vojko Gašperut dobil s predstavitvijo na legendarnem francoskem likovnem salonu Le Salon des Beaux Arts v galeriji Carrousel du Louvre v Parizu, kjer je leta 2016 na 155. mednarodni razstavi Salona lepih umetnosti razstavil sliko Trave. Slika je zdaj postavljena na ogled v galeriji IJS.

Tudi v monografiji s predstavitvijo 150-ih izbranih slikarjevih del so o avtorju zapisane likovne kritike in pogledi zvenečih imen iz sveta umetnosti. Nekaj izsekov iz teh zapisov je izbrala tudi Nuša Podgornik, jih povezala v šopek in ga zaobjela v likovno kritiko in predstavitev utrinkov Vojkovega življenjskega dela ob razstavi na Institutu »Jožef Stefan«.

 

Vse govori o življenju in vse se preliva v hvalnico

... Kot preberemo v likovni oceni Maria Famlonge, direktorja svetovnega združenja umetnikov, ki slikajo z usti in stopali (VDMFK), dela Vojka Gašperuta izžarevajo notranji mir, ki usmerja gledalčeve misli … Ali msgr. dr. Bojana Ravbarja, ki pravi, da v njegovih delih govori vse o življenju in se vse preliva v hvalnico; kot sv. Frančišek, ki je zapel hvalnico stvarstva. In ker je za Vojka Gašperuta svet lep, ga prevevajo tudi občutki svobode in sreče, zato ga takšnega tudi naslika, je v njegovi monografiji zapisala umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn ...

Vabilo na navdihujoč izlet 

V delih Vojka Gašperuta je kompozicija vedno skrbno izbrana in domišljena. S svojo notranjo organizacijo in zgradbo nam daje občutek pomirjenosti. ... Motive, ki predstavljajo zanj neizčrpen vir navdiha, pozicionira namreč tako slikovito, prepričljivo in vabljivo, da se gledalci namesto »načrtovanega« sprehoda po slikovnem polju njegovih del raje odločimo za navdihujoč izlet. Toliko svetlobe, toplote, veselja, radosti in déja` vu občutij je v slikah, pa barvite in kontrastne sočnosti, dinamike, radoživosti in lepote, ki jo zaznamo v slehernem motivu, četudi je na sliki upodobljena »le« zapuščena hiša in čeprav je odsotnost figure v njegovih delih bolj ali manj stalnica. Kakšen užitek v barvah, kjer sneg ni nikoli bel in kjer se gozdovi in hribi prelivajo med seboj v številnih zelenih, modrih in lila odtenkih … In vsepovsod svetloba sonca …, tudi kadar zamegljeno pronica skoznjo in takrat, ko je z oblaki prekrito nebo … Kot bi nam Vojko Gašperut sporočal, naj se v ključnih življenjskih situacijah vendarle spomnimo na pregovor in naj ne pozabimo, da za vsakim dežjem posije sonce in da je življenje čudež. In če kdo, potem to Vojko Gašperut zagotovo dobro ve.

Nuša Podgornik

Soline, Brnistra, Trave, Topinambur, Trta, Morje ... vse poje

Slovesnost ob odprtju razstave, ki je bila zaradi epidemioloških preventivnih varnostnih ukrepov v parku instituta ob spomeniku Jožefa Stefana, je z glasbenimi točkami popestril Lado Jakša. Glasbenik, skladatelj, fotograf in umetnostni zgodovinar je s klaviaturo, pihali in tolkali dodal razstavljenim slikam še eno izrazno moč; občinstvo je lahko slišalo valovanje morja, šumenje trav, ples travniškega cvetja …

Vojkove slike pojejo in izžarevajo Življenje same po sebi - tudi brez glasbene spremljave. Na navdihujoč izlet k razstavljenim v galeriji Instituta "Jožef Stefan" vabijo vse do 2. avgusta (letos).

 

Člani VDMFK Slovenski slikarji
Nazaj
Obogatena praznična ponudba
Naprej
Ženska lepota na platnih Željka Vertlja