Košarica
0,00 €

Življenjska pot

Image with ornament

Silvo Mehle

Silvo Mehle se je rodil 17. maja 1971 v Ljubljani, kjer je vse svoje življenje živel in žal veliko prekmalu umrl 16. januarja 2017.

Največji preobrat zanj in njegovo družino je bila prometna nesreča leta 1993, ki je globoko zaznamovala naslednja leta njegovega življenja. V nesreči je utrpel izredno težko poškodbo vratne hrbtenice (C3-C4), kar je pomenilo ohromelost njegovega mladega telesa. Postal je tetraplegik. Po dolgih treh letih bolnice in rehabilitacije v URI Soča se je vrnil domov k ženi in takrat 4-letni hčerki.

Njegova neizmerna volja do življenja, predvsem pa radovednost in odkrivanje novih stvari (predvsem tehničnih), izkoristek tistih možnosti, ki so mu bile kljub hendikepu dane, so bile njegove vrline, ki so mu pomagale pri soočanju s težko situacijo.

Ko ti nesreča vzame skorajda vse, predvsem pa zmožnost gibanja, se oprimeš tistih stvari, ki jih zmoreš početi, pa čeprav na drugačen, neklasičen način. Za Silva je bilo to slikarstvo. Slikarstvo je bilo dokaz zmožnosti nezmožnega, pobeg iz realnosti, dokazovanje talenta, raziskovanje nečesa novega, odpiranje novih možnosti načina izražanja. Dokaz, da se z močno voljo in vztrajnostjo da doseči marsikaj.

Silvo je že od malih nog, predvsem pa kasneje kot najstnik, vedno in povsod risal. Prijatelje je navduševal s svojimi risanimi figurami, s katerimi je popestril šolske klopi, ali kasneje pisma iz JLA.

Risba je bila njegov močan adut tudi kasneje, ko se je leta 2002 pričel ukvarjati z likovno umetnostjo kot slikar, ki slika z usti. Prve smernice mu je pokazal Vojko Gašperut Gašper. Vojko je imel nanj tudi v nadaljevanju njegove slikarske kariere velik vpliv, tako s slikarskega, predvsem pa prijateljskega vidika.

Leta 2003 je Silvo postal štipendist priznanega Mednarodnega združenja umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami (VDMFK), kasneje - leta 2011 - pa tudi pridruženi član te organizacije. Ta potrditev njegovega dela ga je gnala naprej, mu dajala novega elana za ustvarjanje novih del.

V tem kratkem obdobju ustvarjanja je nastalo preko 200 del, tako grafik, risb, kot slik olje na platno in v kasnejšem obdobju akril na platno. S sodelovanjem na likovnih delavnicah in ex temporih si je nabiral prepotrebne izkušnje, predvsem pa prijateljstva. Zabeležil je dobro število samostojnih razstav, preko 20, še veliko več pa skupinskih, tako doma kot v tujini.

Njegova dela lahko še vedno občudujemo na razstavah, ki jih organizira Založba UNSU, zastopnica slikarjev VDMFK v Sloveniji.

Helena Mehle
(Ljubljana, maja 2020)

Fotogalerija likovnih del

Vse slike so avtorsko zaščitene.