Košarica
0,00 €

S skupnim trženjem reprodukcij umetniških del omogočamo njihovim avtorjem finančno neodvisnost

Mednarodno združenje umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami (VDMFK - Vereinigung der mund-und fussmalenden Künstler in aller Welt) podpira in promovira umetnike, ki zaradi invalidnosti ali bolezni ne morejo uporabljati rok in zato svoja umetniška dela slikajo z usti ali nogami. Združenje je leta 1956 ustanovil nemški umetnik Arnulf Erich Stegmann, ki je slikal z usti, s ciljem omogočiti invalidnim umetnikom, ki slikajo z usti ali nogami, finančno neodvisnost s skupnim trženjem njihovih del. Iz majhne skupine 17. slikarjev se je ta edinstvena mednarodna organizacija "samopomoči" v dobrih šestih desetletjih razvila v svetovno združenje, ki danes prek partnerskih založb aktivno deluje po vsem svetu in združuje blizu 850 umetnikov iz 77. držav, med njimi 8 slovenskih.

Image with ornament
Izbrani partner in ekskluzivni zastopnik združenja VDMFK v Sloveniji je Založba UNSU
Image with ornament

Izjemni vizionar in umetnik

Ustanovitelj združenja umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami, Arnulf Erich Stegmann je bil izjemen človek in je mnogim utiral nove poti. Še kot otrok je zaradi otroške paralize ohromel v roke. Trdno odločen, da ga njegova invalidnost ne bo ovirala, je začel slikati s čopičem v ustih in postal poklicni umetnik.
Kljub velikim težavam je ustanovil lastno umetniško založbo in se posvetil iskanju drugih invalidnih umetnikov, ki so kot on slikali z usti ali pa z nogami. Njegovo videnje - umetnikom s skupnim trženjem njihovih del omogočiti finančno neodvisnost - se je leta 1956 uresničilo v obliki Združenja umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami. Tej nalogi se je kot umetnik, založnik in predsednik Združenja posvečal vse do svoje smrti leta 1984.

Velika zapuščina Arnulfa Ericha Stegmanna je edinstvena organizacija samopomoči umetnikov z vsega sveta, ki slikajo z usti ali z nogami, in zanje velja njegov osebni moto: usmiljenje ni dovoljeno.

Iz knjige Marca Alexandra:
A. E. STEGMANN
Življenje in delo izrednega umetnika

Knjiga je na voljo v naši spletni trgovini

Člani in štipendisti

Mednarodno združenje VDMFK si prizadeva odkriti vse umetnike po svetu, ki zaradi invalidnosti slikajo z usti ali  nogami, in jih spodbuja k članstvu v združenju. Članstvo od slikarjev zahteva dosego visokih umetniških standardov združenja, primerljivih z drugimi akademskimi umetniškimi organizacijami. Zato združenje razvijajoče se umetnike invalide, ki slikajo z usti ali nogami, najprej podpira s štipendijo, ki jim omogoča izobraževanje, izpopolnjevanje in rast v umetniškem izražanju. Ko štipendist slikar doseže zahtevane standarde, lahko postane najprej pridruženi, nato še polnopravni član združenja.

Z združenjem so postavljeni trdni temelji za materialno varnost slikarjev, kar jim omogoča, da se lahko v celoti posvetijo umetnosti. Združenje slikarjem obenem odpira vrata v svet, da njihove dosežke lahko prepozna širša javnost - tako njihovo izjemno prizadevanje, ki ga vložijo v slikanje, kot dosežke, ki jih odražajo njihova umetniška dela.

Finančna sredstva, ki jih mesečno dobivajo od združenja, slikarjem nudijo materialno varnost pri delu ter možnost, da si lahko svojo umetniško izobrazbo izpopolnijo z individualnim delom z mentorji oziroma na  likovnih delavnicah doma in v tujini. Tako si zagotovijo status enakovrednega človeka in ustvarjalca, ki z lastno voljo in delom oblikuje svoje življenje, skrbi za družino in se uveljavlja v umetniških krogih.

Image with ornament

Vojko Gašperut Gašper: Ljubljana

Image with ornament

Benjamin Žnidaršič Beno: Košnja

Združenje in partnerske založbe

Mednarodno združenje slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami, vodi sedemčlanski odbor predstavnikov invalidnih slikarjev, članov združenja. Sedanji predsednik je francoski slikar Serge Maudet. Sedež združenja je v kneževini Liechtenstein.

Združenje deluje prek založb, ki jih izbere v državah po vsem svetu, kjer živijo slikarji, ki slikajo z usti ali nogami. Izbranim založbam prodaja reprodukcijske pravice za izbrana originalna dela umetnikov, ki jih ti pošiljajo na sedež VDMFK, založbe pa tržijo voščilnice, koledarje, slikanice in druge izdelke s temi motivi. Založbe danes obstajajo že v 48. državah in so prisotne na vseh celinah.

V Sloveniji mednarodno združenje VDMFK deluje prek Založbe UNSU, ki je njegov edini zakoniti zastopnik v Sloveniji že dve desetletji.
 

Založba UNSU

Naši slikarji o združenju VDMFK

(zapisi slikarjev iz maja 2020)

Članstvo v mednarodnem združenju VDMFK je najpomembnejši dosežek, ki je rezultat mojega ustvarjalnega in kakovostnega dela na področju slikanja, pa tudi na drugih področjih življenja.

Vojko Gašperut Gašper, polnopravni član 

Pomembna vloga članstva v VDMFK-ju je spoznavanje in mednarodno sodelovanje z izjemnimi svetovnimi umetniki ter finančna podpora za uspešno nadaljnje slikarsko ustvarjanje.

Martina Pavlovič Tina, štipendistka

Vključitev v združenje VDMFK mi pomeni potrditev in podporo mojemu prepričanju, da lahko tudi v tako težkem stanju, kot je moje, naslikam sončne motive življenja in narave okoli mene.

Franc Avberšek (1947-2022), štipendist