Košarica
0,00 €

Moja zgodba

Image with ornament

Dejana Bačko

Jaz, Dejana Bačko, sem se rodila 9. decembra 1994 v Novem Sadu brez rok. Od svojega 9. leta oziroma od leta 2003 sem štipendistka mednarodnega združenja VDMFK. Leta 2014 sem končala srednjo umetniško Šolo za dizajn Bogdan Šuput v Novem Sadu, smer likovni tehnik. Nato sem se vpisala na Likovno akademijo v Novem Sadu. Študij sem nadaljevala v Sremski Kamenici na Akademiji klasičnega slikarstva. Diplomirala sem 26. oktobra 2021 in pridobila naziv likovna umetnica.

Kaj bi vam lahko iskreno povedala o sebi, da bi izvedeli, kdo sem?
Treniram taekwondo in sem ponosna lastnica zlate medalje z evropskega prvenstva. A to so samo podatki. Notranjost je tisto, kar je pomembno, kar nas naredi človeka.

Pogosto sem premišljevala in poskušala razumeti, zakaj sem prav jaz izbrana, da živim to življenje na nelahkem odru življenja. "Zakaj prav jaz? Zakaj me je življenje naredilo drugačno?"

Toda po določenem času spoznamo, da življenje prinese dragocene lekcije in da edino tako lahko razumemo njegovo naravo in bistvo. Bili so trenutki, ko sem se utapljala, vendar me je vera v ljubezen in ljudi vrnila nazaj in prinesla s seboj radosti življenja in pozitivne misli. Potrebno se je zavedati, se pomiriti s situacijo in stvari poimenovati s pravim imenom, da bi lahko nadaljevali svojo pot naprej. Hvaležna sem za vsak dan in spoznanje, da sem ljubljena zaradi tega kar sem, zaradi spoštovanja mojih posebnih talentov, kvalitet, ciljev in ne zaradi hendikepa in iz usmiljenja.

Hvaležna sem življenju, da me je od malih nog naučilo boriti se in prepoznavati, da je življenje sestavljeno iz problemov, vendar ko premagaš te probleme, občutiš srečo in zadovoljstvo in ta izkušnja ostane. Nihče od nas ni popoln, tudi jaz ne, toda iz svoje nepopolnosti poskušam izvleči največ tega, kar me bo približalo popolnosti. Če zanemarim svoj primanjkljaj, sem ena navadna punca z vsemi vrlinami in napakami, ki jih prinašajo moja leta. Vesela sem, ko me kdo pohvali, izreče lepe, opogumljajoče besede.

Rada kontroliram stvari. Nimam vedno prav, a sovražim priznati, da sem naredila napako.
Vedno vse delam na svoj način in zato sem edinstvena, to pa največkrat dosežem s čopičem in barvami. Slikarstvo mi ponuja možnost, da pokažem sebe in svojo osebnost skozi sliko. Da pokažem, kaj znam in kaj obvladam in česa sem sposobna.

Kot štipendistko VDMFK-ja me veseli, da obstajajo ljudje, ki znajo ceniti in spoštovati talent, delo in vložen trud. Štipendija združenja mi veliko pomeni, ker mi ta pomoč omogoča nakup potrebnega slikarskega materiala in ker sem prav zaradi nje lažje prišla do potrebne umetniške izobrazbe.
Veseli me tudi, da že vrsto let uspešno sodelujem z Založbo UNSU v Sloveniji, saj oni pomagajo, da se sporočilo slikarstva deli na pravi način tako z mladimi kot s starejšimi ljubitelji umetnosti. Hvaležna sem tudi zaradi mnogih novih stikov z ljudmi, ki sem jih navezala na likovnih delavnicah v organizaciji Založba UNSU, kamor sem bila redno povabljena.

Fotogalerija likovnih del

Vse slike so avtorsko zaščitene.