Košarica
0,00 €

Po stažu najmlajši slovenski slikar VDMFK, čigar življenjska pot se je končala sredi zavzete ustvarjalnosti njegovega novega poslanstva. V zadnjem obdobju življenja, ki ga je usodno zaznamoval padec s češnje, je svoje bogate življenjske izkušnje in modrost prelival v umetniško ustvarjanje in jih z usti odslikaval na platno. V njegovem mladem slikarskem opusu najdemo tako slike s sončnimi motivi življenja, kot tudi družbenokritične, ki opozarjajo na človekov neodgovoren odnos do narave. Njegov pogost slikarski motiv so bila drevesa, ki so imela zanj tudi simbolni pomen: "Tako kot jaz namreč živijo povsem na mestu, a vseeno neprestano rastejo." Ob neomajni podpori družine je vse do konca sledil svojemu vodilu: "Kljub skrajšanim vejam se je moč upirati dežju in nevihtam ter slaviti življenje. Kljub omejitvam, tudi najtežjim, se ga je treba veseliti, ker je dragoceno."

Franc Avberšek

Rojstvo:
3. april 1947, Velenje

Način slikanja:
z usti

Pridružitev mednarodnemu združenju VDMFK:
štipendist od leta 2020 do smrti

Smrt:
14. januar 2022, Slovenj Gradec

Življenjska zgodba

 

Image with ornament
Image with ornament

 

Vedno je bil družbeno in politično aktiven, ob tem pa vse življenje predan in povezan tako z naravo kot z umetnostjo. Že v zgodnji mladosti je risal, ves čas kasneje pa kiparil. Junija 2015 je nedolžen, a usoden padec s češnje na domačem vrtu skoraj končal njegovo življenje. Več mesecev je viselo na nitki, uradna medicina in rehabilitacija nista videli nobenih možnosti za izboljšanje. Z ogromno volje in v najboljši možni oskrbi v krogu svoje družine je napredoval do te mere, da se je bil sposoben ponovno vrniti k umetnosti. Jeseni 2016 je na pobudo Vojka Gašperuta začel ustvarjati s čopičem v ustih.

Vse skupaj mu je odprlo nov svet, da je lahko v krogu svoje številne družine živel kar se da družabno in ustvarjalno. Če so v njegovih delih pred nesrečo prevladovali rudarski motivi kiparjenja v lesu, so bila pri risanju z usti njegov pogost motiv drevesa. Živijo namreč, tako kot je sam, povsem na mestu, a vseeno neprestano rastejo.

Kaj mi pomeni ...

(zapisano maja 2020)

... slikanje

Umetnost me je vedno navduševala, risal sem že v zgodnji mladosti. Ko sem po usodni nesreči ob oskrbi družine napredoval do te mere, da sem se bil sposoben ponovno vrniti k umetnosti, pa mi je vse to odprlo nov svet, da lahko v krogu svoje številne družine živim kar se da družabno in ustvarjalno.

... članstvo v združenju VDMFK

Vključitev v to združenje mi pomeni potrditev in podporo mojemu prepričanju, da lahko tudi v tako težkem stanju, kot je moje, naslikam sončne motive življenja in narave okoli mene. Tudi protestne, ki s prstom pokažejo na to, kako naravo uničujemo.

... obstoj založbe v Sloveniji

Naše, slovensko združenje mi pomeni še korak več, da se lahko z ostalimi ustvarjalci, ki so v podobnem stanju kot jaz, družim in izmenjam izkušnje in nasvete za lažje in še bolj ustvarjalno delo.

 

Fotogalerija likovnih del

Vse slike so avtorsko zaščitene.