Košarica
0,00 €

Od perspektivnega mladega nogometaša v rosnih letih k perspektivnemu slikarju se je obrnila njegova življenjska pot na pragu zgodnjih srednjih let. Ob diametralnem nasprotju mladostnih hotenj uspešnega aktivnega športnika in (z)možnostmi, da poskusi najti novo pot samouresničitve prek umetniškega ustvarjanja, je z odločitvijo, da poskusi s slikanjem z usti - k čemur sta ga vztrajno vzpodbujala priznana slikarja, ki slikata na ta način - dolgo odlašal. A ko je to enkrat izkusil, je njegov zanos dobil krila. Na poti, ki jo je med obema obdobjema večkrat dušilo trnje, so se kmalu pokazali sadovi neizmerne volje in zagnanega dela mladega slikarja. Slikanje je postalo njegova velika strast, terapija in način življenja. Ponovno je polno zaživel, a žal mu je bilo dano le malo časa. Njegova življenjska pot se je mnogo prezgodaj zaključila, njegov pečat, ki ga je vtisnil s svojo osebnostjo in s slikarskimi deli, pa ostaja za vedno.

Gregor Janežič

Rojstvo:
31. avgust 1982, Celje

Način slikanja:
z usti

Pridružitev mednarodnemu združenju VDMFK:
štipendist od leta 2019 do smrti

Smrt:
9. marec 2021, Celje

Življenjska zgodba

 

Image with ornament
Image with ornament

 

Pred nesrečo je bil zelo živahen fant, ki je večino svojega prostega časa posvetil nogometu. Med poletnimi počitnicami leta 1998, ko so se s prijatelji kopali na bližnjem Šmartinskem jezeru, pa se je njegovo življenje usodno spremenilo. Pri igranju se je pri skoku v vodo prehitro odrinil s pomola in v nizki vodi z glavo zadel ob skalnato dno. V trenutku ni mogel premikati ničesar več.

Ko se je po dveletni rehabilitaciji vrnil v domače okolje, je potreboval kar nekaj časa, da se mu je uspelo vključiti v družbo. Po nekaj letih se je včlanil v Zvezo Paraplegikov Slovenije in v Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske. Udeleževati se je začel društvenih srečanj in tako spoznaval nove prijatelje in njihove zgodbe. Na eni od likovnih delavnic je spoznal Vojka Gašperuta in Bena Žnidaršiča, ki sta mu predstavila slikanje z usti. Dolgo je razmišljal, ali bi to lahko počel tudi sam, oktobra 2016 pa je na likovni delavnici v Celju prvič poskusil. Tako se je začela njegova slikarska pot in kmalu prerasla v novo življenjsko poslanstvo.

Kaj mi pomeni ...

(zapisano maja 2020)

... slikanje

Slikanje je postalo ena moja velika strast. Zame je tudi kot nekakšna terapija. Ko slikam, pozabim na bolečino, pozabim na vse druge težave. Sem  povsem sproščen in uživam v tem, kar delam.
Sedaj je slikarstvo moj način življenja. Vedno imam v mislih kakšen nov motiv in ne predstavljam si več tedna, da ne bi česa naslikal.

... članstvo v združenju VDMFK

S sprejemom v Mednarodno združenje umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami, sem dobil potrditev, da sem res na pravi poti in da moram s slikanjem samo pridno nadaljevati. Obenem pa je s tem prišla tudi velika odgovornost, da poskušam naslikati vedno boljše slike, ki jih potem pošljem na združenje - v upanju, da bo kakšna izbrana in natisnjena na božičnih ali velikonočnih voščilnicah.

... obstoj založbe v Sloveniji

Založba UNSU je slovenskim slikarjem, ki slikamo z usti ali nogami, v veliko pomoč. Organizira nam likovne delavnice in razstave, da se lahko predstavimo javnosti, pomaga nam pri komunikaciji z organizacijo VDMFK iz Liechtensteina, kamor za nas tudi pošilja naše slike, in je kot nekakšen povezovalni člen med nami. Izjemno sem jim hvaležen.

 

Fotogalerija likovnih del

Vse slike so avtorsko zaščitene.