Košarica
0,00 €

Vrhunski slikar, prvi slovenski polnopravni član VDMFK. Svetovljan in človek izjemne humane širine, ki je s svojo ustvarjalnostjo in življenjsko silo zaznamoval prenekatere poti svojih sodobnikov in zapustil zakladnico sledi tridesetletnega slikarskega in grafičnega dela v bogatenje novih rodov. Umetnik, ki je z garaškim delom, prežetim s silno ljubeznijo, spoznanji in prepričanji, vse, kar je bilo v njem, ubesedil s čopičem. Glasnik Krasa, ki je izgradil samosvoj slikarski slog in se uvrstil med pomenljive snovalce sodobnega slovenskega likovnega prostora. Uveljavljen in spoštovan slikar, ki so mu odpirali vrata številni kulturni hrami in galerije doma in po svetu. Njegova dela so med pogosto izbranimi in še danes aktualnimi reprodukcijami na izdelkih v ponudbah slovenske in tujih založb VDMFK.

Stojan Zafred

Rojstvo:
13. julij 1951, Postojna

Način slikanja:
z usti

Pridružitev mednarodnemu združenju VDMFK:
štipendist: 1986-1992,
pridruženi član:1992-1998
polnopravni član od leta 1998 do smrti

Smrt:
29. december 2002, Ljubljana

Življenjska zgodba

 

Image with ornament
Image with ornament

 

Stojan Zafred se je rodil leta 1951 v Postojni, v Divači obiskoval osnovo šolo in šolanje nadaljeval na Tehniški šoli za elektrotehniko v Ljubljani. Čar njegove mladosti je bila glasba. Igral je trobento in bil član več glasbenih skupin. Leta 1970 se je z mladostniško nepremišljenim skokom v morje ponesrečil in postal tetraplegik. Tu pa se je njegova zgodba pravzaprav šele pričela. Ni namreč nebogljeno sprejel svoje usode, temveč se je s podvojeno močjo lotil nečesa, kar se je glede na njegovo tedanje psihofizično stanje zdelo nemogoče - slikanja z usti. Slikarstvo je postalo nadgradnja glasbe, trobento je zamenjala slikarska paleta z barvami. Za svoje "drugo" življenje si je izbral umetnost in temu cilju podredil svojo ustvarjalno energijo, ki je v njegovem bitju tlela kot iskra ognja in jo lahko v prispodobi primerjamo s plamtečim ognjem; bolj ko se mu približujemo, bolj žari.

Slikarjev pogled ...

Slikarstvo mi danes pomeni dve stvari: ljubezen do narave, ljubezen do človeka; slikarstvo mi pomeni pravzaprav vse.

Vsaka moja slika, vsako moje delo je tudi del mene.

izjavi iz dokumentarnega filma:
SLIKAR – STOJAN ZAFRED
(Ljubo Struna, Rajko Ranfl, 1976)

Slikarstvo je zame način razmišljanja, način življenja, esenca s kopreno večne skrivnosti. Občutek praznine je pogojen z razmišljanjem - zakaj sploh to počnem. Ni pomembno, ali je to kamen, rastlina ali človek; vsaka stvar je podvržena nenehnim spremembam ali razvoju, o čemer poroča vsemu vesolju in s tem priteguje nase pozornost. Umetniška dejavnost je najboljša priložnost za opazovanje človekovega uma, čutenja in mišljenja posameznih ljudi.

izsek iz intervjuja Slavka Gaberca s Stojanom Zafredom: SLIKAR STOJAN ZAFRED – ZAPUSTIL BOM SLED
(Primorska srečanja, 1993, št. 145) 

Z enim samim skokom v preplitvo morje sem postal slikar.

Figo bi naredil, če bi risal z rokami.

Vsaka brca me je vrgla dlje v to ustvarjalno omamo in če teh brc ne bi bilo, tudi mene ne bi bilo.

Večkrat ponavljam, da je zame slikarstvo igra, ki se ji popolnoma predam in me notranje osvobaja.

Vse, kar je v meni, sem ubesedil s čopičem.

izjave iz dokumentarnega filma:
RODIL SE JE BOG V MENI
Stojan Zafred
(Elke Gaga Stojan, Bogdan Mrovlje, 1997)

Fotogalerija likovnih del

Vse slike so avtorsko zaščitene.