Košarica
0,00 €

Prva slovenska slikarka v Mednarodnem združenju umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami. Rojena s hudo mišično živčno boleznijo je že v zgodnjem otroštvu okusila grenkobo premnogih omejitev in ovir. Ob skrbni podpori staršev, ki sta bistri hčeri omogočila alternativne učne poti, pa se je marsičesa naučila. Z nogo je začela pisati, še posebej rada pa je med prste vzela čopič. Pri dvajsetih letih je njen življenjski boj predstavil prvi medij. Medijska prepoznavnost je pripomogla, da so se ji začele odpirati nove možnosti. Poglobljeno in z vso prizadevnostjo se je začela ukvarjati s slikanjem in uspela postati štipendistka VDMFK. Likovno ustvarjanje je bilo odtlej pomemben del njenega življenja, v njem je našla srečo in sprostitev. Kljub bolezenskim omejitvam in težavam je ustvarjala z veliko mero vztrajnosti, s predanostjo in z izjemno natančnostjo. Izbira motivov je odraz njenih doživljanj in stvari, ki so ji veliko pomenile, pa tudi njene nežne, odprte duše. Svoja likovna dela – med njimi prevladujejo akvareli - je razstavljala po vsej Sloveniji.

Stanka Glavan

Rojstvo:
31. marec 1949, Prapreče

Način slikanja:
z nogami

Pridružitev mednarodnemu združenju VDMFK:
štipendistka od leta 1976 do smrti

Smrt:
28. april 1992, Ljubljana

Image with ornament

Stanka Glavan je bila kot prva slovenska slikarka sprejeta v Mednarodno združenje umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami. Združenje VDMFK sredi druge polovice preteklega stoletja v slovenskem prostoru še ni bilo poznano, tudi slikarji, ki so takrat že slikali z usti, zanj niso vedeli. Stanka Glavan, ki je prek znanke, živeče v tujini, izvedela za združenje, se je napotila v Liechtenstein, in v živo predstavila svoje slikanje odboru VDMFK. V združenje je bila sprejeta kot štipendistka leta 1976. Čez čas je o delovanju VDMFK in svoji vključenosti vanj zaupala slikarskemu kolegu v Zvezi paraplegikov Slovenije Vojku Gašperutu Gašperju in prek njega še Stojanu Zafredu, ki sta postala naslednja slovenska štipendista in kasneje oba tudi polnopravna člana vse bolj uveljavljenega mednarodnega združenja. Ko je bila kmalu zatem v VDMFK sprejeta tudi Angela Medved in v predzadnjem letu preteklega tisočletja še Željko Vertelj, so slovenski slikarji, ki so slikali z usti ali nogami, dobili svojo založbo - Založbo UNSU - in z njo tudi lažjo dostopnost do VDMFK.

Stanka Glavan je bila v času nastanka Založbe UNSU žal že skoraj desetletje pokojna. Založba zato tudi nima arhivskega gradiva o njej in jo predstavljamo na nekoliko drugačen način kot slikarje, ki so in ki ustvarjajo v času delovanja slovenske založbe. Se pa tudi v Založbi UNSU poklanjamo spominu na prvo slovensko slikarko v Mednarodnem združenju slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami, z izseki iz osebnega spomina našega slikarja Vojka Gašperuta Gašperja, slikovnega arhiva Zveze paraplegikov Slovenije in dveh odmevnejših medijskih objav iz časa življenja Stanke Glavan.

 

Življenjska zgodba

Stanka Glavan: Marjetice

Slika je avtorsko zaščitena.

Image with ornament

 

Sliko je avtorica poklonila slikarskemu kolegu Vojku Gašperutu Gašperju in njegovi ženi Danici