Košarica
0,00 €

Moja zgodba

Image with ornament

Martina Pavlovič Tina

V času študija leta 1999 sem imela nesrečo s padalom in si zlomila vratno hrbtenico ter postala tetraplegik. Po poškodbi sem nadaljevala študij in nato tudi diplomirala. Postala sem profesorica biologije in gospodinjstva. V tem času sem začela tudi pisati članke o živalih in rastlinah za naravoslovne revije, kar še vedno počnem. Stik z naravo poskušam ohraniti in izpostaviti na več načinov, tako s članki, predvsem pa s svojimi slikarskimi deli.

Z umetnostjo sem bila vedno povezana, predvsem pa sem bila od nekdaj navdušena nad slikarstvom. Moja slikarska pot se je začela s povabilom na eno izmed likovnih delavnic, ki jih je organizirala Likovna sekcija Zveze paraplegikov Slovenije. Takrat me je slikanje povsem osvojilo in sem se redno začela udeleževati vseh njihovih likovnih delavnic in kolonij, ki so bile organizirane po Sloveniji.

Spoznavanje s slikarstvom, prebujeni talent in želja po likovni obliki izražanja so me tako v letu 2007 pripeljali v krog slikarjev in slikark, ki slikajo z usti ali nogami. Nagel napredek pod dobrim mentorstvom likovnega pedagoga Rassa Causeviga ter številnih slikarskih kolegov so mi že leta 2009 zagotovili štipendijo Mednarodnega združenja slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami (VDMFK), s sedežem v Liechtensteinu. Pomembna vloga članstva v VDMFK-ju je spoznavanje in mednarodno sodelovanje z izjemnimi svetovnimi umetniki ter velika finančna podpora za nadaljnje slikarsko ustvarjanje. Aktivno se udeležujem mednarodnih slikarskih dejavnosti, slikarskih kolonij in delavnic. Pri tem ima veliko vlogo Založba UNSU, ki organizira slikarske delavnice ter razstave v Sloveniji in tujini. V okviru njihove organizacije sem sodelovala že na mnogih skupinskih razstavah.

Samostojne razstave imam po vsej Sloveniji. Sodelovala sem že na okoli 60 skupinskih razstavah, v Sloveniji in v tujini.

Prvotno sem se posvetila tematiki iz sveta narave, živalstvu in rastlinstvu, kar je bila tudi moja smer študija. Kot je zapisal likovni kritik Jaka Racman: "Motivni izbor slikarke zajema prikupno drobne primerke flore in favne, približane prav do značilnega, premišljenega kadriranja t. i. makro fotografije." ter "Mnoge odražajo zagnano prezentiranje majhnih, večinoma prezrtih, ali pa prav po krivem osovraženih prebivalcev narave. In prav slednje se pri slikarki odkrito kaže kot temeljno vodilo in vodilni likovni motiv. Vabljivo igrive podobe živali in rastlin na prvi pogled morda učinkujejo celo nekoliko ilustrativno, a ravno spoj podrobnosti zgradbe na eni strani ter navdih razpoloženja na drugi nam odstira pogled v področje avtoričinega zanimanja."

Slikanje me navdušuje s svojo čarobnostjo barv. Glavno vodilo mojega ustvarjanja je prikazati živost in igrivost barv. Zato so mi ljuba tematika krajinski motivi. Zadnja leta pa se posvečam predvsem tematiki igre otrok v naravi. Igra otrok predstavlja iskreno veselje in igrivo radovednost, ki jo vsak nosi v sebi, ter ljubezen in radost do življenja.

Fotogalerija likovnih del

Vse slike so avtorsko zaščitene.