Košarica
0,00 €

Poklon življenju in delu
pokojnih slovenskih slikarjev

Mednarodnemu združenju umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami, se je od njegove ustanovitve do danes pridružilo 17 slovenskih slikarjev, med katerimi se je devetim življenjska pot žal že zaključila. Pokojni slovenski slikarji so zapustili neizbrisen pečat v srcih svojih slikarskih kolegov in prijateljev, s svojimi deli pa večne sledi v slovenskem, nekateri tudi v mednarodnem prostoru. V Založbi UNSU ves čas ohranjamo spomin nanje z vsako skupinsko likovno razstavo, ki jo organiziramo, kjer na ogled postavljamo tudi njihova dela. Življenju in delu naših pokojnih slikarjev pa se poklanjamo tudi s spomini na teh straneh.

Pokojni slovenski slikarji so zapustili neizbrisen pečat v srcih svojih slikarskih kolegov in prijateljev, s svojimi deli pa večne sledi na tem svetu

In memoriam

Franc Avberšek

(1947-2022)

Roman Gruntar

(1965-2021)

Gregor Janežič

(1982-2021)

Angela Medved

(1932-2017)

Silvo Mehle

(1971-2017)

Jože Vodušek

(1967-2013)

Jani Bevc

(1951-2008)

Stojan Zafred

(1951-2002)

Stanka Glavan

(1949-1992)

Fotogalerija likovnih del pokojnih slovenskih slikarjev

Vse slike so avtorsko zaščitene.

Slikarjeva sled ...

V velikem življenjskem loku se je dvigala kvišku sila ustvarjalnega duha, razsvetljevala je obzorja in stopala v novo dobo - umetnost in njena resničnost. Kajti umetnost se rodi tam, kjer obstaja neskončno hrepenenje, ki že od pamtiveka išče resnico in lepoto, tam, kjer se svet zliva v harmonijo brezčasnega. Samo umetnost ima to veličastno poslanstvo, da se ustoliči v monumentalni katedrali večne resnice in lepote. Vanjo so vstopili samo poklicani in v času pustili svojo sled.

Bil si izbran in poklican, da premaguješ preizkušnje, ki jih je od tebe terjalo življenje, in da te preda umetnosti, zato, da te ta obrusi in prekali ter te izroči v najčistejši podobi, skozi katero odsevaš v svojih stvaritvah. Nikoli ne bomo izvedeli dokončno, kdo je izbral koga v tem stvariteljskem načrtu usode … ali umetnost tebe ali ti njo. Slikanje, ki ti je postalo odrešitev, rešitev, neskončno raziskovanje, osvobajanje, ljubezen in strast. Slikanje, ki je postalo utelešeno hrepenenje tisočerih upodobitev tvojega sveta. V tej brezkončni zakladnici se je iz preteklosti in sedanjosti porodila prihodnost, ki bo jutri bogatila nove rodove.
...
Stojan Zafred - tvoje ime bo ostalo trajno zapisano v srcih ljudi in v katedrali umetnosti.

Polona Škodič
(Izsek iz govora V Slovo Stojanu Zafredu (1951-2002), januarja 2003, ob slikarjevem pogrebu)

 

 

Slikati …
Potegniti odločilno potezo začetka po belem ... po novem platnu.
Zapolniti gluho praznino z barvami … eno drobno potezo za drugo.
Znati začeti … na novo in znova in … vedno drugače … in vselej enako …
globoko, predano in polno … do konca.
...

Odložen čopič. Zasušene barve. Zevajoča praznina nedotaknjenih platen in njen odsev v srcih vseh, ki so Silva poznali in mu bili blizu … Obenem pa tudi izjemno raznolika zapuščina slik in vseh vanje ujetih svetov, ki jih čas ne more več doseči … Veliko sledi je ostalo za Silvom Mehletom. Retrospektivna razstava govori o njih v imenu neminljivega spomina in razpenja lok prek zakladnice likovne ustvarjalnosti izjemnega slikarja ... in skozi njegove oči osvetljuje del poti, ki jo je prepotoval na zemlji.
...
Pričujoča retrospektiva tihih sledi, zvenečih na razpeti opni časa, slavi premoč življenja in svetlobe nad minljivostjo in brezdanjo temo, saj se prav v sijaju luči in žive pozornosti pogleda površina slik vedno znova rodi, vztrepeta in vzvalovi ter poživlja tudi sleherno odločilno potezo svojega nastanka … In krog ustvarjalnosti je neskončen.

Jaka Racman

(Izsek iz zapisa In memoriam Silvo Mehle (1971-2017), januarja 2018, ob retrospektivni razstavi ob prvi obletnici slikarjeve smrti)