Dobrodošli v spletni trgovini Založbe UNSU. Z nakupom izdelkov pripomorete, da se slikarji, ki slikajo z usti ali nogami, preživljajo s svojim delom. Hvala!
Dostava po Sloveniji. Brezplačna poštnina pri vsakem nakupu. Pregled ponudbe in naročilo ⭢

Košarica
0,00 €

Od perspektivnega mladega nogometaša v rosnih letih k perspektivnemu slikarju se je obrnila njegova življenjska pot na pragu zgodnjih srednjih let. Ob diametralnem nasprotju mladostnih hotenj uspešnega aktivnega športnika in (z)možnostmi, da poskusi najti novo pot samouresničitve prek umetniškega ustvarjanja, je z odločitvijo, da poskusi s slikanjem z usti - k čemur sta ga vztrajno vzpodbujala priznana slikarja, ki slikata na ta način - dolgo odlašal. A ko je to enkrat izkusil, je njegov zanos dobil krila. Na poti, ki jo je med obema obdobjema večkrat dušilo trnje, se zdaj že kažejo sadovi neizmerne volje in zagnanega dela mladega slikarja. Danes je slikanje zanj velika strast, terapija in način življenja.

Gregor Janežič

Rojstvo:
31. avgust 1982, Celje

Način slikanja:
z usti

Pridružitev mednarodnemu združenju VDMFK:
štipendist od leta 2019

 

Moja zgodba
Image with ornament
Image with ornament

 

Pred nesrečo sem bil zelo živahen fant, ki je večino svojega prostega časa posvetil nogometu. Med poletnimi počitnicami leta 1998, ko smo se s prijatelji kopali na bližnjem Šmartinskem jezeru, pa se je moje življenje usodno spremenilo. Pri igranju sem se pri skoku v vodo prehitro odrinil s pomola in v nizki vodi z glavo zadel ob skalnato dno. V trenutku nisem mogel premikati ničesar več.

Ko sem se po dveletni rehabilitaciji vrnil v domače okolje, sem potreboval kar nekaj časa, da se mi je uspelo vključiti v družbo. Po nekaj letih sem se včlanil v Zvezo Paraplegikov Slovenije in v Društvo paraplegikov jugozahodne Štajerske. Udeleževati sem se začel društvenih srečanj in tako spoznaval nove prijatelje in njihove zgodbe. Na eni od likovnih delavnic sem spoznal Vojka Gašperuta in Bena Žnidaršiča, ki sta mi predstavila slikanje z usti. Nad njunimi slikami sem bil zelo navdušen. Dolgo časa sem razmišljal, ali bi to lahko počel tudi sam. Oktobra 2016 pa sem na likovni delavnici v Celju prvič poskusil in tako se je začela moja slikarska pot.

Kaj mi pomeni ...

... slikanje

Slikanje je postalo ena moja velika strast. Zame je tudi kot nekakšna terapija. Ko slikam, pozabim na bolečino, pozabim na vse druge težave. Sem  povsem sproščen in uživam v tem, kar delam.
Sedaj je slikarstvo moj način življenja. Vedno imam v mislih kakšen nov motiv in ne predstavljam si več tedna, da ne bi česa naslikal.

... članstvo v združenju VDMFK

S sprejemom v Mednarodno združenje umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami, sem dobil potrditev, da sem res na pravi poti in da moram s slikanjem samo pridno nadaljevati. Obenem pa je s tem prišla tudi velika odgovornost, da poskušam naslikati vedno boljše slike, ki jih potem pošljem na združenje - v upanju, da bo kakšna izbrana in natisnjena na božičnih ali velikonočnih voščilnicah.

... obstoj založbe v Sloveniji

Založba UNSU je slovenskim slikarjem, ki slikamo z usti ali nogami, v veliko pomoč. Organizira nam likovne delavnice in razstave, da se lahko predstavimo javnosti, pomaga nam pri komunikaciji z organizacijo VDMFK iz Liechtensteina, kamor za nas tudi pošilja naše slike, in je kot nekakšen povezovalni člen med nami. Izjemno sem jim hvaležen.

 

Fotogalerija likovnih del

Vse slike so avtorsko zaščitene.