Košarica
0,00 €

Moja zgodba

Image with ornament

Benjamin Žnidaršič Beno

sem rojen 21. junija 1959 v vasi Podcerkev v Loški dolini. V Cerknici sem končal osnovno šolo. Ko sem obiskoval Srednjo elektrotehnično šolo v Ljubljani, sem se preselil v Komendo na Gorenjsko. Po končani srednji šoli sem se zaposlil kot tehnolog v podjetju IMP Ljubljana, se nato oženil in dobil dve hčerki, Urško in Nežo. Pri padcu s češnje sem si leta 1986 poškodoval hrbtenico in ostal tetraplegik.

Tako se me je s svojo usodo dotaknilo življenje. Njena nerazumljiva povezava med našim rojstvom in smrtjo me žene, da hočem tudi drugim razkriti moje podoživljanje. Na poti, ki jo hodim, hočem preživeti nič manj polno od tistih, ki jim je življenje s svojim križem prizanašalo. Ko sem se sredi stalnih težav pred nekaj leti bolje zavedel samega sebe, sem se tako kot mnogi drugi spraševal zakaj živim, kakšen smisel ima življenje in jaz v njem, čemu sem tu, ali ima moje bivanje nek namen. Življenje zahteva od nas prispevek in vsak se mora sam odločiti, v čem bo njegov delež.

Po poškodbi hrbtenice sem izdal tri pesniške zbirke: Ritem srca, Most na drugi breg in Zlate perutnice in delo v prozi Govorica življenja. Pri Zvezi paraplegikov Slovenije sem od leta 1994 do 2005 vodil kulturno dejavnost. Ob organiziranju likovnih tečajev sem začel slikati tudi sam. Občasno sem slikal od leta 2000, resneje pa sem se za slikanje odločil, ko sem v letu 2003 postal štipendist Mednarodnega združenja umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami.

Likovno sem se izobraževal pri akademskem slikarju Benjaminu Krežetu, grafiku Jožetu Potokarju, akademskem slikarju Mladenu Stropniku in likovnem pedagogu Rassu Cavsevigu.

Vedno sem bil na delo, ki sem ga trenutno opravljal, ponosen; tako, kakor otrok na svojo novo igračo. Ker sem delal s srcem, sem lahko delal na več področjih. Po izpolnjeni eni nalogi sem se z vso vnemo zagnal v drugo in o njej mislil, da je najvažnejša in se spraševal, kako sem isto mogel misliti o prejšnji. Zavest, da sem sposoben narediti to, kar do tedaj še nisem, mi je dolila volje in dala občutek moči nad življenjem.

Slikanje je postalo moj način življenja. Živim in delam v Loški dolini na Notranjskem, kjer me je očaral svet mojega rojstnega kraja z okolico, ki mi daje motiv in impresijo.

V letu 2009 sem postal pridruženi član, leta 2011 pa polnopravni član Mednarodnega združenja umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami. Sem član Likovne sekcije pri Zvezi paraplegikov Slovenije, član Likovnega društva Relik iz Trbovelj in lastnik Kulturnega centra ARS VIVA na Notranjskem.

V dveh desetletjih moje slikarske poti sem imel 45 samostojnih likovnih razstav in sodeloval na preko 240 skupinskih.

"V tehniki akvarela je njegova slika abstrakten pogled šopka, ki spremeni cvetlično tihožitje v malodane breztelesni privid. Po svoje komponirana narava pa zajame pokrajino kot celoto, ne da bi jo obremenjeval s podrobnostmi. V njih je vsa gradnja slike podrejena posebnim kompozicijskih rešitvam in učinkom. Tehniki olja in akvarela, v katerih umetnik ustvarja, dajeta veliko možnost in svobodo subjektivnih predstav in asociacij,"  je o mojem delu zapisal dr. Cene Avguštin, priznani slovenski umetnostni zgodovinar.

 Priznanja
:
 

 • 2003: vključitev v Mednarodno združenja slikarjev, ki rišejo z usti ali nogami s sedežem v Liechtensteinu (VDMFK),
 • 2005: certifikat kakovosti za abstraktno umetnost na izboru za Zlato paleto 2005, ki ga organizira Zveza likovnih društev Slovenije,
 • 2006: priznanje Naše žene na 13. prireditvi Ljudje odprtih rok v kategoriji dobrotnik leta,
 • 2007: mednarodni ex tempore v Izoli: 6. nagrada Ex-tempora,
 • 2007: pohvale za grafiko, realistično slikarstvo in abstraktno slikarstvo na izboru za Zlato paleto 2007,
 • 2007: dobitnik Plakete Občine Postojna za delo na humanitarnem in kulturnem področju (podelitev ob občinskem prazniku),
 • 2008: pohvala za risbo in realistično slikarstvo na izboru za Zlato paleto,
 • 2009: ex tempore v Coseanu v Italiji: med 240-imi slikarji dobitnik dveh priznanj žirije: za prinešeno in za tam narejeno delo,
 • 2010: certifikat kakovosti za risbo in pohvalo za realistično slikarstvo na izboru za Zlato paleto pri Zvezi likovnih društev Slovenije,
 • 2011: ex tempore v Coseanu v Italiji: med 220-imi slikarji dobitnik dveh priznanj žirije: za prinešeno in za tam narejeno delo,
 • 2013: certifikat kakovosti za risbo na izboru za Zlato paleto pri Zvezi likovnih društev Slovenije,
 • 2014: certifikat kakovosti za grafiko na izboru za Zlato paleto pri Zvezi likovnih društev Slovenije,
 • 2017: dobitnik 1. nagrade natečaja VDMFK za najboljši motiv za posebne priložnosti za sliko Na zdravje, podeljene na kongresu v Barceloni ob 60-letnici VDMFK (slika je bila izbrana v konkurenci več kot 1.500-tih slik in si je s sliko nemškega slikarja Markusa Kolpa delila 1. mesto).
Image with ornament

Knjižne izdaje:
 

 • 1995: Ritem srca, pesniška zbirka, samozaložba,
 • 1995: Zlate perutnice, pesniška zbirka, založba Zveza paraplegikov Slovenije,
 • 1998: Most na drugi breg, pesniška zbirka štirih avtorjev, založba Zveza paraplegikov Slovenije,
 • 1999: Sijaj drugačnosti, pesniška zbirka večih avtorjev, založba Ekološko-kulturološko društvo Jasa,
 • 2006: Govorica življenja, literarno avtobiografsko delo, samozaložba.

Fotogalerija likovnih del

Vse slike so avtorsko zaščitene.