Košarica
0,00 €

Dejaven, družbeno angažiran ter umetniško pronicljiv slikar in poet svetovljanske drže, ki živi in ustvarja na sosednjem Hrvaškem. Ki mu je bilo zaradi invalidnosti odmerjenih premnogo preizkušenj, ki so pomembno zaznamovale njegovo zgodnje otroštvo in mladost, deloma pa tudi zarisale konture njegovega trdnega značaja in subtilnega duha.
Slikar, ki ga pri umetniškem ustvarjanju vodijo barve. Ki slika javnosti na očeh, ki rad in veliko dela z otroki in ruši predsodke. Izjemen človek, ki premaguje ovire in zmaguje. Dolgoletni prijatelj slovenskih slikarjev VDMFK in razstavljavec na naših skupinskih likovnih razstavah v Sloveniji. Priznan likovni ustvarjalec, ki dosega mednarodno prepoznavnost in žanje uspehe tudi v svetovnih metropolah.

Stjepan Perković

Rojstvo:
1. april 1974, Vitez, Bosna in Hercegovina

Način slikanja:
z nogami

Pridružitev mednarodnemu združenju VDMFK:
štipendist od leta 2001

 

Moja zgodba
Image with ornament
Image with ornament

Rodil sem se leta 1974 v Vitezu, osnovno in srednjo šolo pa sem končal v Zagrebu. S slikanjem in pisanjem sem se začel ukvarjati leta 1992 z željo, da izrazim duha, ki me poganja od znotraj. Leta 1998 sem objavil pesniško zbirko Odtisi globine, ki sem jo tudi ilustriral. Ilustriral sem tudi sedem knjig drugih avtorjev.
Od leta 2001 sem štipendist Mednarodnega združenja umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami. Leta 2007 sem diplomiral iz slikarstva na Svobodni umetniški akademiji v Splitu v razredu profesorja Donalda Halla. Sodeloval sem na triletni slikarski delavnici, ki jo je vodil profesor Carmelo Puzzolo. Udeležil sem se številnih likovnih kolonij in delavnic, vodil pa sem tudi  likovno-terapevtske delavnice za otroke s posebnimi potrebami. Pogosto organiziram likovne delavnice za otroke v vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah. Vsako leto sodelujem na Festivalu enakih možnosti v Zagrebu.
Do sedaj sem imel štirinajst samostojnih razstav in sodeloval na več deset skupinskih na Hrvaškem in v tujini - tudi, in z velikim veseljem, v Sloveniji pod okriljem Založbe UNSU.

Kaj mi pomeni ...

... slikanje

Vedno sem čutil močno potrebo po tem, da se izrazim in povežem z ljudmi in svetom okrog sebe. Sčasoma sem odkril slikanje. Danes v svojem ateljeju z oknom obrnjenim na ulico vsak dan slikam pred mimoidočimi. Tako želim pokazati svoja dela in opazovalcu ponuditi vizualni stik s slikami ter mu omogočiti vpogled v to, kako nastajajo.
Korak s čopičem v levi nogi v sedečem položaju je poteza, linija kakor nit, po kateri stopam ... tako nadaljujem z ustvarjanjem smeri, s katero razvijam idejo in na koncu dokončam sliko. Samo delo mi odpira nove plasti, za katere prej niti ne vem, da so v meni. Plasti, ki jih odpiram s čopičem, so zame kot branje knjige o barvah. Prav barve so v mojem umetniškem življenju najpomembnejši vodnik. S slikami vabim: pridite in berite barve!

... članstvo v združenju VDMFK

Kot dolgoletni štipendist Mednarodnega združenja umetnikov, ki slikamo z usti ali nogami, sem bil v združenju deležen velike podpore in vzpodbude na svoji poti umetniškega ustvarjanja. S štipendijo sem lahko uspešno študiral in diplomiral na likovni akademiji v Splitu. Združenje prek svojih založb tiska voščilnice za božič in veliko noč z mojimi motivi in ​​s tem predstavlja mene in moje delo širši javnosti - to je zame ogromna promocija. Zato tudi sam rad promoviram združenje VDMFK, svoj način slikanja in prek njega tudi slikarske kolege, ki slikajo z nogami ali z usti - pri vsakodnevnem ustvarjanju na očeh javnosti v svojem ateljeju, kakor tudi na likovnih razstavah, delavnicah in drugih dogodkih doma in v tujini.

... sodelovanje s slovensko založbo

S slovensko založbo UNSU sodelujem že od začetka svojega članstva v VDMFK in vse kolege slikarje iz Slovenije cenim kot odlične slikarje in drage prijatelje. Založba UNSU me pogosto povabi k sodelovanju na skupinskih likovnih delavnicah in razstavah, ki jih organizira v Sloveniji, ter mi tako pomaga, da se moje slike vidijo tudi na mednarodni ravni. Slovenska založba tudi pogosto izdaja voščilnice z mojimi motivi, kar me zelo veseli. S tem pomembno pripomore, da se moje slike lahko vidijo v Sloveniji. Založba UNSU je redna spremljevalka mojega slikarskega dela in to mi veliko pomeni. Z njo bom vedno z veseljem sodeloval in se družil z mojimi dragimi prijatelji iz Slovenije.

Fotogalerija likovnih del

Vse slike so avtorsko zaščitene.