Dobrodošli v spletni trgovini Založbe UNSU. Z nakupom izdelkov pripomorete, da se slikarji, ki slikajo z usti ali nogami, preživljajo s svojim delom. Hvala!
Dostava po Sloveniji. V jubilejnem letu: brezplačna poštnina pri vsakem nakupu. Pregled ponudbe in naročilo ⭢

Košarica
0,00 €

Po stažu najmlajši slovenski slikar VDMFK - njihov štipendist je postal v lanski pomladi. V novem obdobju življenja, ki ga je zaznamovala usodna nesreča pred šestimi leti, svoje bogate življenjske izkušnje in modrost preliva v umetniško ustvarjanje in jih z usti odslikava na platno. V njegovem mladem slikarskem opusu najdemo tako slike s sončnimi motivi življenja, kot tudi družbenokritične, ki opozarjajo na človekov neodgovoren odnos do narave. Njegov pogost slikarski motiv so drevesa, ki imajo zanj tudi simbolni pomen: "Tako kot jaz namreč živijo povsem na mestu, a vseeno neprestano rastejo." Ob neomajni podpori družine nenehno sledi svojemu vodilu: "Kljub skrajšanim vejam se je moč upirati dežju in nevihtam ter slaviti življenje. Kljub omejitvam, tudi najtežjim, se ga je treba veseliti, ker je dragoceno."

Franc Avberšek

Rojstvo:
3. april 1947, Velenje

Način slikanja:
z usti

Pridružitev mednarodnemu združenju VDMFK:
štipendist od leta 2020

 

Moja zgodba
Image with ornament
Image with ornament

 

Vedno sem bil družbeno in politično aktiven, ob tem pa vse življenje predan in povezan tako z naravo kot z umetnostjo. Že v zgodnji mladosti sem risal, ves čas kasneje pa kiparil. Junija 2015 je nedolžen, a usoden padec s češnje na domačem vrtu skoraj končal moje življenje. Več mesecev je viselo na nitki, uradna medicina in rehabilitacija nista videli nobenih možnosti za izboljšanje. Z ogromno volje in v najboljši možni oskrbi v krogu svoje družine sem napredoval do te mere, da sem se bil sposoben ponovno vrniti k umetnosti. Jeseni 2016 sem na pobudo Vojka Gašperuta začel ustvarjati s čopičem v ustih.

Vse skupaj mi je odprlo nov svet, da lahko v krogu svoje številne družine živim kar se da družabno in ustvarjalno. Če so v mojih delih pred nesrečo prevladovali rudarski motivi kiparjenja v lesu, so pri risanju z usti moj pogost motiv drevesa. Tako kot jaz namreč živijo povsem na mestu, a vseeno neprestano rastejo.

Kaj mi pomeni ...

... slikanje

Umetnost me je vedno navduševala, risal sem že v zgodnji mladosti. Ko sem po usodni nesreči ob oskrbi družine napredoval do te mere, da sem se bil sposoben ponovno vrniti k umetnosti, pa mi je vse to odprlo nov svet, da lahko v krogu svoje številne družine živim kar se da družabno in ustvarjalno.

... članstvo v združenju VDMFK

Vključitev v to združenje mi pomeni potrditev in podporo mojemu prepričanju, da lahko tudi v tako težkem stanju, kot je moje, naslikam sončne motive življenja in narave okoli mene. Tudi protestne, ki s prstom pokažejo na to, kako naravo uničujemo.

... obstoj založbe v Sloveniji

Naše, slovensko združenje mi pomeni še korak več, da se lahko z ostalimi ustvarjalci, ki so v podobnem stanju kot jaz, družim in izmenjam izkušnje in nasvete za lažje in še bolj ustvarjalno delo.

 

Fotogalerija likovnih del

Vse slike so avtorsko zaščitene.