Košarica
0,00 €

Življenjsko delo

Ustvarjalna pot Angele Medved v očeh umetnostnega zgodovinarja Jake Racmana

Image with ornament
Življenjsko delo

Angele Medved

… več kot le razstava.

Predstavitev ustvarjalnosti in njene mnogovrstnosti, ki se nam v prostorih vhodne avle družbe Salus odkriva v vseh najrazličnejših oblikah, je že sama po sebi impresivna. Pred obiskovalce je razgrnjeno vse: okrasni in uporabni, majhni in veliki primerki pletenja in kvačkanja, makrameji, tapiserije in gobelini … Ob tem pa na stenah prav takšno raznovrstnost ponuja tudi galerija slik in grafik, ki jih je avtorica po večini ustvarila v zadnjem poldrugem desetletju.

Razstava, kot je postavljena, je velik poklon življenju …

Angela Medved je na svoji poti – ki jo z odločnim korakom hodi že prek osmih križev – doživela veliko. Grenko sladka spoznanja krutosti usode ter bremena, ki jih posameznik prenaša na svoji zemeljski poti, ji niso tuja. Pod njihovo težo je avtorica v sebi razvila neuklonljivo voljo, notranjo moč in vztrajnost … a ne kot izraz kljubovanja in upornosti, temveč kot energijo ljubezni, ki prežema vse njeno delo.

Težko si je predstavljati, da je prav vse na razstavi ustvarjeno z nogami, ki Angeli Medved zaradi prirojene bolezni tudi v vsakdanjem življenju nadomeščajo roke. In to že od rosnih let, v nekem drugem in drugačnem času …

Prav čas je tista izmuzljiva dimenzija, ki na pričujoči razstavi zaradi svoje vseprisotnosti lahko izgine. Obiskovalec se znajde v mehurčku avtoričinega mikrokozmosa, ki na prosojnih stenah odseva vse, kar se je v prerezu minulih let njenega ustvarjanja dogajalo, a je vendarle vse drugačno: bolj osebno občuteno, presejano skozi sito sipkega spomina in predihano skozi srce.

Zavidljiva obrtna spretnost, ki jo izkazujejo zlasti prti, prtički, velikonočne pletene košarice, klobučki in cvetje, je povsem enakovredna mojstrski … V likovnem ustvarjanju pa je ob delih potrebno gojiti stalno zavedanje, da se je avtorica s slikarstvom seznanila pozno v življenju in je pred nami hkrati ustvarjalnost umetniškega hotenja in vzpenjajočega procesa nikdar zaključenega učenja. Ravno ljubeznive kretnje, ki jih marljivo, v impastu razkriva slikarkina faktura, so sledi k veličini poslanstva, kot ga vsakdo išče v življenju.

Angela Medved – kot likovna ustvarjalka, štipendistka Mednarodnega združenja umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami, stoji kot samozavestna pripovedovalka svojih opažanj.

Med motivi, ki jih je komisija Združenja izbrala za reprodukcije in jih je moč v različnih oblikah kupiti na trgu (v Sloveniji za distribucijo skrbi Založba UNSU), so njen zvezdniški motiv Štorklje v gnezdu, postavljene kot ideal, visoko pod svodom prostranega neba … metafora svobode.

Slike na pričujoči razstavi so - z izjemo grafike vrtnic v tehniki suhe igle - povečini v akrilni in oljni tehniki. Motivni svet avtorice zajema raznovrstne neposredno spoznavne likovne motive: od tihožitij vabljivo obloženih miz in dehtečih cvetličnih aranžmajev, do – vselej s spomini prežetih – krajinskih motivov; ki jih mestoma dopolnjuje tudi figuralika.

Likovna ustvarjalnost Angele Medved živi na presečišču sekajočih silnic: izkazovanja že osvojenih znanj in veščin ter izražanja svojih želja in hotenj. Skupnih imenovalcev teh križajočih se procesov je več, toda glavni vodili avtorice sta prijaznost in iskrenost v izpovedi.

Slogovno je pri delih Angele Medved ponekod – kjer je v obvladovanju perspektive in barvni modelaciji presegla negotovost in okornost, poznano iz tradicije naivcev – mogoče prepoznati realistične težnje v oblikovno-formalnem ter lirično noto v vsebinsko-povednem smislu.

V njenem ustvarjanju je moč vse od začetkov slikanja slediti rdeči niti ljubke dekorativnosti in topline domačnosti, ki prežemata njeno sleherno delo. Vztrajnost, ki v duhu življenjskega mota: "Hočem, zmorem, znam!" žari iz slik ter dobrotljiva, ljubezniva nežnost njenih kretenj s čopičem, ki jih scela preveva, so avtoričine nesporne kvalitete.

Pri Angeli Medved ne gre iskati inovativnosti v pristopih in podajanju; saj se namen, vzgib in cilj avtoričinega ustvarjanja kažejo povsem drugje … v izražanju življenjskih izkustev ter beleženju in opevanju dogodkov in podob, ki v pozabi iztrganih trenutkih na platnu ujetih podob življenja opisujejo vse, kar je lepo in dobro …

Jaka Racman
(ob odprtju razstave življenjskega opusa ustvarjalnosti Angele Medved v galeriji družbe Salus v Ljubljani, 12. februarja 2016)

Fotogalerija likovnih del

Vse slike so avtorsko zaščitene.