Košarica
0,00 €

Slikarjeva sled

Slikarska pot Janija Bevca v očeh umetnostnega zgodovinarja Jake Racmana

Image with ornament

 

Reka … zasanjana, rahlo otožna, obdana z zelenjem …
Pot … zavita čez travnik, ujeta med samotnimi drevesi …
Pogled … razgleden in odprt, vse do daljnih horizontov …


IN MEMORIAM 

Jani Bevc

(1951-2008)

 

Spominska likovna razstava

Razstava, ki je zaradi Janijeve prezgodnje smrti spominska, je sad njegovih načrtov in hotenj, da bi Jesenicam, od koder je izhajal, vrnil del sebe. Zelo se je je veselil. Priprave se je lotil z vsem srcem in voljo, saj je z razstavo želel obrniti list na svoji ustvarjalni poti. Njegove poslednje slike so od preostalega opusa v mnogočem drugačne. Kruta ironija usode je, da prav te slike predstavljajo nov začetek njegovega likovnega snovanja. Prevetrene so z drznejšo svežino in prežete z življenjem, voljo, lepim in spomini … Razkrivajo, da je globoko v sebi Jani kljub borbi z usodo, ki jo je bojeval skoraj celo življenje, ostal optimist, uprt v prihodnost in napredek. Potrjujejo, da plamen najmočneje zažari tik preden ugasne.

Janijeva slikarska pot ni bila dolga, tudi število del, ki so na njej nastala, ni veliko. So pa mnoga med njimi odmevna in za seboj zapuščajo globoko sled. Motivno gre v njegovem opusu predvsem za pejsaže in vedute. Kadriranje pokrajine kroži v polju tradicionalnega, tako da horizont dvotretjinsko deli platno, skozi večplansko pokrajino pa je potegnjena prostorska diagonala, bodisi v obliki reke ali poti, ki nas vodi v globino slike. V avtorjevem občutenju pokrajine je moč prepoznati naslon na nekatere njegove slikarske vzore, predvsem na subtilne pejsaže Lojzeta Perka. Sporadično se med Janijevimi slikami pojavljajo tudi tihožitja ter figuralne kompozicije, pa vendar dominira krajinska motivika, ki ostaja najmočnejša tudi v svoji izraznosti.

Umetnost slikanja je Jani hitro osvojil in dosegel nivo, na katerem je lahko v motive svojih slik že kmalu vnašal pripovedno in lirično, pritajeno simbolno sporočilnost. Skozi slike lahko vidimo v njegovo nežno, pesniško srce. Razkriva se nam skozi izbor motivov narave, ki neokrnjena počiva v svoji večnosti in spokojna ostaja nedosegljiva hrupnemu vrvežu vsakdanjika. Vse skupaj je le privid, iluzija, skozi katero nam Jani prikazuje svoj odnos do sveta. Vsaj toliko, kot so njegove slike posnetki motivov, so namreč tudi podoba njegove notranje pokrajine. Očara nas iskrenost, s katero razgalja tudi svoja najglobja čustva, in naglas zastavljena vprašanja negotovosti usode. Vseskozi pa lahko sledimo optimistični veri v jutri, v svetlejšo in boljšo prihodnost, v Življenje. Tudi na najbolj otožnih slikah, vodi pot naprej … kot tudi izza najtemnejših horizontov preseva svetloba.

Pri slikanju motivov avtor ni zavezan dosledno upoštevati realnosti. Z deformiranjem v odtenkih lahko z barvami zapiše svoja čustva in občutenja. Če razpnemo mavrični lok preko Janijevega opusa, lahko vidimo, da je od temnejših, bolj ubitih tonov, prešel tudi na drznejše, naravno sveže barvne orkestracije, ki odražajo spremembe v njegovem odnosu do življenja. Simbolna sporočilnost barv je ubrana v skladnost motivne sporočilnosti ter širše, v celoto Janijevih del. Na ravni posamezne slike pa se Janijevo čustveno razpoloženje odstira tudi skozi toplo-hladno razmerje barv.

Poteze, s katerimi je barve nanašal na napeto opno platna, so elegantne, prelivajoče in vselej zabrisane … Zabrisanost potez pa ustvarja vtis pokrajine, ki lebdi v neki sanjski kopreni, odmaknjena otipljivosti … Pokrajine, v katere ne vstopamo s telesom, kajti svoje življenje živijo v mislih in spominih …

Neskončnost življenjske energije, ki jo je Jani tako vztrajno vnašal v svoje delo, bo za vedno ostala shranjena v slikah. Njihova lepota je kakor topla beseda, dana na voljo vsem. Tistim, ki smo ga poznali, pa Janijeve slike služijo tudi kot medij, prek katerega zopet lahko zaživi v naši sredini.

 

Jaka Racman
(ob spominski likovni razstavi v Razstavnem salonu Dolik na Jesenicah, septembra 2008)

Fotogalerija likovnih del

Vse slike so avtorsko zaščitene.