Košarica
0,00 €

Slikarjeva sled

Slikarstvo Franca Avberška v očeh umetnostne zgodovinarke mag. Milene Koren Božiček

Image with ornament

Franc Avberšek

"Živite lahko samo na dva načina. Tako, kot da ni nič čudež, ali pa tako, kot da je vse čudež," je izjavil Albert Einstein in nas ozavestil o času, ki ga živimo in doživljamo. Mnogim življenje teče gladko, brez večjih sprememb, drugi pa ga živijo razgibano in spremembe se jim kar dogajajo. Franc Avberšek je gotovo med slednjimi. Njegovo življenje je pestro, tako zasebno kot tudi poslovno. Razpeto med družino, poslovnostjo in umetnostjo. Vrsto let je redno prihajal v Galerijo Velenje kot zvest obiskovalec in kritični ocenjevalec, v intimnem krogu pa je tudi kiparil.

Po nesreči je z veliko volje, vztrajnosti in neizmerne podpore družine začel slikati z usti. Začetki so bili okornejši, a polni optimističnega kolorita in prostranstva pokrajin v različnih letnih časih. Tako kot je napredovala njegova rehabilitacija, tako so izjemni napredki tudi v slikanju.

V najbolj čutečih delih čopič obvlada do skoraj neverjetne veščine metjêja. Tematiko v sicer kratkem času ustvarjanja spreminja skoraj po enaki dinamiki, kot se je odvijalo njegovo življenje.

Rudarstvo, ki je zagotovo globoko usidrano v njegovi zavesti in podzavesti, se spet pojavlja v njegovih delih, vendar zgolj kot posledica rudarjenja, ki se odraža v devastiranih in oživljenih področjih Velenjskih jezer in bližnje okolice. Znak njegovega vnovičnega aktivnega vključevanja v okoljsko problematiko njegovega rojstnega kraja pa so motivi energetskega giganta Termoelektrarne Šoštanj in upodobitve polemičnih nerealiziranih postavitev vetrnih elektrarn in napovedi postavitve nuklearne elektrarne.

Njegova kompleksna miselnost ljubitelja narave in poznavalca gospodarstva se prepletata v barvitih izražanjih z barvami akrila na platno. V zadnjem ciklusu, ki je nastal v tem letu, pa naše oko pomirjajo rajski pogledi na množico dreves, njenih senc in mirnega utripa njenih prebivalcev in redkih sprehajalcev.

Lahko bi jih preprosto označili z znanim izrekom: "Slika pove več kot tisoč besed!"


mag. Milena Koren Božiček, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka

(septembra 2020)

Fotogalerija likovnih del

Vse slike so avtorsko zaščitene.