Košarica
0,00 €

Naša gostja:
Dejana Bačko – Dekle s krili

Založba UNSU daje glas tudi slikarjem združenja VDMFK iz balkanskih držav, kjer so le posamezniki in še nimajo svojih založb, ki bi skrbele za njihovo promocijo. Med njimi je ena najbolj karizmatičnih mladih akademskih slikark v Evropi, Dejana Bačko, v rodni Srbiji in tudi izven njenih meja poznana kot Dekle s krili. V družbo slovenskih slikarjev, ki so jo prijateljsko vzeli za svojo že od njenih slikarskih začetkov v združenju VDMFK, jo postavljamo tudi na naši spletni strani - v novi rubriki Gostujoči slikarji.

Dejana Bačko

Rojstvo:
9. december 1994, Novi Sad, Srbija

Način slikanja:
z nogami

Pridružitev mednarodnemu združenju VDMFK:
štipendistka od leta 2003

Dejanina zgodba

 

Image with ornament
V družbi slovenskih slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami, že 18 let

Dejana je že od malih nog, odkar je pri devetih letih postala štipendistka VDMFK, redna gostja na mnogih tematskih skupinskih slikarskih razstavah in spremljajočih likovnih delavnicah, ki jih organizira naša založba.

Spominska fotografija z odprtja skupinske likovne razstave umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami, v Euro Centru v Ljubljani, 12. novembra 2010

Spominska fotografija z odprtja skupinske likovne razstave umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami, na Ministrstvu za kulturo v Ljubljani, 20. septembra 2019

Fotoutrinki z gostovanj na likovnih delavnicah in skupinskih slikarskih razstavah v Sloveniji,
ki smo jih organizirali v Založbi UNSU

 

Dekle s krili, navdih mnogim

Nasmejana, polna življenja, svetovna prvakinja v para taekwondoju in nasploh navdihujoče uspešna športnica in slikarka, ki na svoji poti junaško in z dvignjeno glavo premaguje vse ovire, za katero ni ne meja, ne neuspehov, s široko razprtimi krili uresničuje svoje sanje in cilje ter osvaja nove svetove. Dekle s krili navdihuje mnoge. Tudi izjemne svetovno znane in priznane osebnosti.

Vztrajnost in vera vase sta recept za uspeh

"Zelo sem si želela osebno spoznati izjemna človeka z velikimi srci, Nika Vujičića in Novaka Đokovića. Nika sem spoznala pred osmimi leti v Novem Sadu in mu poklonila svojo sliko z motivom Petrovaradinske trdnjave. Globoko sem bila ganjena, ko me je srčno objel in rekel, da sem jaz zanj velik navdih.

Po mnogih letih goreče želje, da osebno srečam Novaka Đokovića, se mi je lani uresničila tudi ta. Moj prvi portret, ki sem ga naslikala, je bil prav Novakov; kasneje sem naslikala še več njegovih portretov, letos spomladi pa sem dobila priložnost, da sem najboljšemu teniškemu igralcu sveta enega tudi podarila."

 

Julij 2020, teniški turnir v Beogradu, prvo srečanje:

"Potrpežljivo sem ga čakala. Naenkrat se je pojavil z nasmehom na obrazu in zaklical varnostnikom, naj me spustijo k njemu. Objela sva se. Čestital mi je in rekel, da sem zanj navdih.
Nisem mogla verjeti, da stojim ob njem, drhtela sem. Besede so težko prihajale iz mojih ust, bilo je, kot bi jih kdo moral vleči z največjimi kleščami. Slikala sva se. Bilo je le nekaj zelo kratkih, a zame izredno močnih trenutkov. Pravijo, da se življenje ne meri s številom vdihov, ki jih naredimo, temveč s trenutki, ki nam dih vzamejo.

Drugo za drugo uresničujem svoje sanje, pa so se končno uresničile tudi te.
Vztrajnost in vera vase sta recept za uspeh!"

 

Marec 2021, pred njegovo restavracijo "Novak" v Beogradu:

"Novak je vedel, da slikam njegov portret, saj sem na družbenih omrežjih objavila, da sem začela z delom, in je nato to tudi on objavil na svojem Instagram profilu. Izkoristila sem priložnost in prišla na proslavo ob njegovi zmagi OP Avstralije. Novak se je razveselil, ko me je videl. Povedal mi je, da me spremlja in da sem zelo nadarjena ter se mi zahvalil za sliko. Na njej sem upodobila tudi metulja, kar ponazarja resnični trenutek na OP Avstralije, ko je metulj zletel na Novakovo ramo."

 

Fotoutrinki s srečanja z Novakom Đokovićem:

 

Dekle s krili na Instagramu spremlja preko 44.500 sledilcev, na Facebooku pa preko 5.000

 

Gostujoči slikarji Štipendisti VDMFK
Nazaj
In memoriam:
Franc Avberšek (1947-2022)
Naprej
In memoriam:
Roman Gruntar (1965-2021)