Košarica
0,00 €

Slovensko in madžarsko morje

Skupaj z našimi slikarji vabimo na ogled njihovih novih del, ki smo jih razstavili v Lisztovem inštitutu (Madžarskem kulturnem centru) v Ljubljani. Skupinsko razstavo z več kot 40-imi slikami na izbrano tematiko slovenskega in madžarskega morja smo danes slovesno odprli, na ogled pa bo do vključno Prešernovega dneva v prihodnjem letu.

Kot je ob razstavi poudaril umetnostni zgodovinar Jaka Racman, ki redno spremlja delo naših slikarjev, predstavlja in vodi po naših razstavah, tokratna razstava “v okvirih tradicionalnega slikarstva tematsko preigrava izbrane, slikovite prizore, ki naslovno slavijo slovensko in madžarsko morje – jezero Balaton. Zasnovana je bila v znamenju sodelovanja, zbliževanja, dialoga in povezovanja Madžarske in Slovenije ob mednarodnem dnevu invalidov, 3. decembra, ko neformalno obeležujemo tudi “Ta veseli dan kulture”, dan rojstva Franceta Prešerna, z razponom do Prešernovega dneva, osrednjega slovenskega kulturnega praznika. Združuje se narodni ponos obeh držav. Markantne podobe prepoznavne arhitekture, pravljični utrinki znamenitosti in brezčasne, slikovite krajine odprto nagovarjajo najširšo javnost in obiskovalcem nudijo tudi priložnosti za premislek o pomembnosti zavedanja brezmejne moči človeške ustvarjalnosti.

Več kot štirideset slik v olju in akrilu na pričujoči razstavi prezentirajo aktivni slovenski slikarji: Vojko Gašperut – Gašper, Benjamin Žnidaršič – Beno, Željko Vertelj, Dragica Sušanj, Martina Pavlovič – Tina, Nevenka Gorjanc, Neja Zrimšek Žiger, Eric Pibernik ter dva gostujoča: Stjepan Perković iz Hrvaške in Dejana Bačko iz Srbije. Vsi zaradi ovir invalidnosti lahko slikajo le z usti ali nogami in so povezani v istoimensko, mednarodno Združenje slikarjev, ki slikajo z usti ali nogami z dolgo in bogato tradicijo svetovnih razsežnosti ter plemenitim poslanstvom pomoči umetnikom invalidom pri samouresničevanju. Odlike vztrajnosti, prizadevanja in talenta so jih iz sivine povprečnosti že izdvojile v občudovanja vredne ustvarjalce, ki s konicami čopičev zmorejo dvigovati zaspano družbeno zavest, ko motrijo sebi lastne vizije vsem skupnega sveta.

Organska umestitev slik živečih avtorjev z deli dveh izmed njihovih preminulih prijateljev: Gregorja Janežiča in Silva Mehleta je spoštovanja vreden element, ki razstavi daje presežno vrednost poklona nesmrtnemu spominu.”

Gostujoči slikarji Slovenski slikarji Založba UNSU
Nazaj
Naš gost:
Stjepan Perković
Naprej
Božično-novoletne voščilnice in koledarji 2023