Dobrodošli v spletni trgovini Založbe UNSU. Z nakupom izdelkov pripomorete, da se slikarji, ki slikajo z usti ali nogami, preživljajo s svojim delom. Hvala!
Dostava po Sloveniji. Brezplačna poštnina pri vsakem nakupu nad 30 €. Pregled ponudbe in naročilo ⭢

Košarica
0,00 €

Vojko Gašperut Gašper,
Ime meseca na Valu 202

Ime meseca na radiu Val 202 - eden najprestižnejših častnih nazivov, ki se izjemnim posameznikom po izboru široke javnosti podeljuje v slovenskem prostoru - je v letošnjem aprilu Vojko Gašperut Gašper, starosta slovenskih slikarjev Mednarodnega združenja umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami, in polnopravni član tega mednarodnega združenja (VDMFK) že več kot poldrugo desetletje, svetovno priznan slikar z bogatim opusom in izjemen ambasador polnega in ustvarjalnega življenja.

Imenovanju, s katerim na Radiu Val 202, najbolj poslušanem radijskem programu slovenske javne RTV mreže, v sklopu tradicionalnega projekta Ime leta zaokrožujejo glasovanje za izbor osebnosti, ki je z navdihujočimi dosežki najbolj zaznamovala aktualni teden in mesec, daje dodatno težo množičnost glasov poslušalcev in zveneča imena zaslužnih nominirancev. Postati prvi med njimi je nedvomno veliko priznanje; in za prejemnika - kot je v pogovoru z radijskim voditeljem povedal Vojko Gašperut – tudi še ena zaveza k nadaljnjemu delu.

Ponosni in veseli smo, da je naš izjemni slikar prepoznan v tako širokem krogu slovenske javnosti kot osebnost, ki je najbolj zaznamovala aktualni čas in je lahko velik navdih sočloveku.

Našemu Vojku za visoko priznanje iskreno čestitamo!

Več kot pol stoletja življenja z mnogimi omejitvami Vojko Gašperut Gašper dan za dnem z neustavljivo voljo in trdim delom spreminja v izjemne zgodbe o samouresničenju in uspehu. Njegova neumorna energija, realen pogled in trdna pozitivna naravnanost vejeta tudi iz radijskega pogovora ob imenovanju za Ime tedna (19. aprila 2021) in Ime meseca (30. aprila 2021), v katerem sta se z voditeljem dotaknila različnih tem, med drugim tudi ustvarjanja, slikarskih razstav in obeleževanja obletnic v korona času.

Razmeram prilagojena je bila tako tudi predstavitev monografije Vojka Gašperuta Gašperja s 150-imi izbranimi deli, ki je izšla ob njegovi 70-letnici življenja in 50-letnici slikarskega ustvarjanja. Skupaj z razstavo nekaterih Gašperutovih del so predstavitvi monografije v pogovoru s slikarjem in umetnostno zgodovinarko in likovno kritičarko Anamarijo Stibilj Šajn odprli vrata v Koprski knjižnici 15. aprila letos. Dogodek je potekal virtualno, posnetek pa je na spletu dostopen vsem. Vsekakor vredno ogleda.

"Moja nesreča, zakaj bi morala biti to samo nesreča? Kaj pa če je tu spodaj skrito še nekaj drugega, da je to pravzaprav bila sreča?
Lahko jo vzameš tudi, da ni nesreča; da te je to vzpodbudilo, da so tiste notranje sile, za katere niti nisi vedel, privrele na dan; in si potem ugotovil, da si lahko tudi tak, kot si, koristen drugim in da jim lahko pomagaš. Jaz vem, da marsikomu (pomagam) že samo s tem, da se pojavim in voščim dober dan … Polno je enih drobnih stvari, ki jih moramo narediti. Tudi pozitivnost je stvar, ki jo je treba deliti drug drugemu."

"Meni ta korona  - tako in tako je ustvarjanje nekaj, kjer moraš biti sam s sabo, sam s svojo sliko -  jaz ne trpim tol'ko tega, pa tudi ne vidim teh ne vem kakšnih pritiskov: ne moreš tega, ne moreš onega. Mnogih stvari ne morem že 54 let, pa ne bom tega objokoval. Tako to je. Moraš se naslonit pa na druge moči, ki jih imaš, in delat in ustvarjat."

Slovenski slikarji
Nazaj
Podobe narave in volje duha
Franca Avberška
Naprej
In memoriam:
Gregor Janežič (1982-2021)