Dobrodošli v spletni trgovini Založbe UNSU. Z nakupom izdelkov pripomorete, da se slikarji, ki slikajo z usti ali nogami, preživljajo s svojim delom. Hvala!
Dostava po Sloveniji. Brezplačna poštnina pri vsakem nakupu. Pregled ponudbe in naročilo ⭢

Košarica
0,00 €

Podobe narave in volje duha
Franca Avberška

Na eni najbolj obiskanih lokacij v Velenju, v Podhodu Pošta, te dni mimoidoče nagovarja navdihujoča razstava slikarskih del in podob ustvarjalnega življenja našega slikarja Franca Avberška.

Razstavo fotografij avtorjevih slikarskih del, obdanih z ustvarjalcu tako ljubo slovensko poezijo, dopolnjujejo tudi podobe izsekov iz njegovega umetniškega ustvarjanja in družbeno aktivnega življenja pred usodnim padcem s češnje pred šestimi leti. Pregledna razstava, postavljena v organizaciji in izvedbi Muzeja Velenje, bo na ogled vse do konca letošnjega junija.

 

Franc Avberšek, po stažu v Mednarodnem združenju umetnikov, ki slikajo z usti ali nogami, najmlajši slovenski slikar, je v petletnem obdobju slikanja z usti že ustvaril zavidljiv slikarski opus.

Svojo vseživljenjsko družbeno angažiranost zdaj, v letih po nesreči, ki je usodno zaznamovala njegovo življenje in življenje njegove družine, ob trdni opori in pomoči žene v novem poslanstvu odraža v sporočilih na slikarskih platnih. Tudi z razstavo v velenjskem Podhodu Pošte želi prvenstveno ljudi vzpodbuditi k dejavnemu življenju, prek barvitosti slik narave k prepoznavanju njene živosti ter k iskanju samosvojih poti za beleženje vsakemu lastnih opazovanj, občudovanj in občutenj njene pestrosti in navdiha.

Na njegovih slikah prevladujejo motivi dreves. Tako kot on namreč živijo povsem na mestu, a vseeno neprestano rastejo.

V senci in zavetju dreves - 2020-2021

(Vse slike so avtorsko zaščitene)

 

Kjer je volja, tam je pot

Oktobra 2016 ga je Vojko Gašperut, mecen slovenskih slikarjev, ki slikajo z usti, vzpodbudil, da se lahko z umetnostjo ukvarja tudi kot najtežji med tetraplegiki. Da z umetnostjo, s katero se je ukvarjal že prej, ko je predvsem kiparil v lesu, nadaljuje. Drugače.

Pri slikarskem ustvarjanju Francu z mešanjem barv in postavljanjem slikarskega platna pred čopič asistira žena Alenka, saj se zaradi skrajno visoke poškodbe vratne hrbtenjače sam z zgornjim delom telesa ne more nagibati k platnu.

Slovenski slikarji Štipendisti VDMFK
Nazaj
Podobe narave in volje duha
Franca Avberška
Naprej
Vojko Gašperut Gašper,
Ime meseca na Valu 202